PROGRAMMA 2020

Permanente tentoonstelling over de geschiedenis van onze kerk en basiliek. 

Vanaf vandaag staan er in de basiliek van Dadizele 8 roll-ups, die de geschiedenis van dit prachtig religieus bouwwerk weergeven. Op aangeven van de adviesraad voor Toerisme, dook Heemkundige Kring Dadingisila in haar rijk gevulde archieven en zorgde voor tekst en beeldmateriaal.  Dienst Toerisme Dadizele zorgde voor ondersteuning. Via projectvereniging Bie kon Dadingisila subsidies verkrijgen.

 

De banners zijn een absolute meerwaarde voor bezoekers die zich wat meer in de geschiedenis van de basiliek willen verdiepen. Ze zijn het resultaat van een mooie samenwerking tussen de heemkundige kring Dadingisila, gemotiveerde inwoners die in de raad voor Toerisme vrijwillig meedenken over het beleid van de dienst Toerisme, de dienst Toerisme zelf en projectvereniging BIE.

 

Met respect voor de afstand, kunnen de Dadizelenaar, de bedevaarder en de toerist van deze opstelling genieten. In de toekomst, als de lockdowns ten gevolge van Covid 19 zijn afgeschaft of versoepeld, is het mogelijk om via Dadingisila een gidsbeurt aan de tentoonstelling te boeken.

Donderdag 1 oktober 2020 om 20u in GC den Ommeganck

Journalist Stefan Blommaert komt ons over China vertellen. Het land is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws: overnames, investeringen, infrastructuurwerken, Chinese vestigingen overal in de wereld. Research en ontwikkeling in eigen land. Schone energie, strijd tegen klimaatverandering. Toerisme. China drukt zijn stempel op de wereldeconomie, maar ook op cultureel en politiek vlak. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed en zijn eigen positie versterken. Van democratisering is echter geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder XI Jinping alleen maar sterker geworden. Moeten we bang zijn, of de nieuwe realiteit aanvaarden? In samenwerking met Davidsfonds Dadizele.

Onderstaande evenementen werden uitgesteld of afgelast door het coronavirus
Tentoonstelling op 7 en 8 november 2020 in 'Torreke

Met het thema "Vroeger en nu" katapulteren we jullie terug in de tijd. Het is de bedoeling om oude wijken en dorpsgezichten tentoon te stellen. Om het contrast te tonen, zetten we actuele beelden naast de oude. In het jaarboek verschijnen hierover vanzelfsprekend artikels. Wie foto's in zijn bezit heeft om dat nostalgisch leven te illustreren, bezorg ze ons, we scannen ze in en je krijgt ze snel terug. Er mogen ook mensen op de foto staan. Het jaarboek "de Sprokkels" kan door de leden en ereleden gratis opgehaald worden tijdens de tentoonstelling.

Koekenworp op kermiszaterdag 12 september 2020

Met spijt in het hart moeten wij melden dat het coronavirus ons dwingt om de koekenworp op kermiszaterdag 12 september 2020 te annuleren. Het zou niet verantwoord zijn om kinderen en ouders zo dicht bij mekaar samen te brengen en dan nog eens met voedsel te gooien. We kijken uit naar de editie 2021 en wie weet, misschien van op het balkon van een gerestaureerd oud-gemeentehuis.

De uitstap naar Lissewege van onze Heemkundige Kring die voorzien was op 1 juni 2020 gaat niet door ingevolge de coronacrisis.