PROGRAMMA 2019

Uitstap Heemkundige kring naar Roeselare op 10 juni 2019

Ontdek tijdens een begeleide wandeling op de oude stedelijke begraafplaats 200 jaar boeiende geschiedenis van textielbaronnen, kunstenaars (Alfons Blomme), de Rodenbachs en lokale politici. Naast burgers vonden ook Belgische, Engelse en Franse militairen uit WO I en WO II hier hun laatste rustplaats. Er zijn ook grafzerken van priesters en perken met graven van kloosterordes terug te vinden alsook talloze grafkapellen van Nieuwmarkters.

De combinatie van de prachtige kapellen en tombes, omzoomd met oude bomen zorgt ervoor dat deze plaats een verdoken parel in het stadscentrum is. Kortom, het is een waardevol stukje groen en erfgoed in het stadscentrum.

We starten ons bezoek om 14u stipt aan de ingang in de Blekerijstraat. De duur van het bezoek is 2 uur. Er worden max. 25 personen per gids aanvaard. Inschrijven is verplicht voor 31 mei bij Mia Bekaert, liefst per mail miabekaert@hotmail.com of telefonisch 056/44 02 54. Betaling ter plaatse: ereleden gratis, leden 4 euro, niet-leden 6 euro.

Meerijden met een bestuurslid kan na afspraak met de betrokkene.

Koekenworp op zaterdag 14 september 2019 om 17u30

Op zaterdag 14 september 2019 zorgt de heemkundige kring van Dadizele voor de derde keer voor een leuke verrassing. Vanaf het balkon van het oud-gemeentehuis wordt om 17u30 een koekenworp georganiseerd. Alle kinderen jonger dan 12 jaar zijn welkom op de Kleine Plaats. Wie een koek met een gat kan vangen, zal al heerlijk kunnen smullen en misschien heb je nog meer geluk en hangt er een prijsje aan vast!

Jongere kinderen hoeven geen schrik te hebben om niet aan bod te komen. De ruimte voor het gemeentehuis wordt ingedeeld per leeftijdsgroep. Iedereen maakt kans!

Er is achteraf voor iedereen een kleine attentie voorzien.

Jij komt toch ook?

Vertelavond op 03 oktober 2019 om 20.00 uur
met Lidewij Nuitten.
Gemeentelijk domein 't Torreke plaats 6 Dadizele

We wonen allemaal naast elkaar en toch kennen we mekaar niet. Met die gedachte start Lidewij Nuitten (26 jaar) in 2015 aan een uitdagend project. Gepakt met een camera trekt ze een jaar door haar straat in Schaarbeek en belt ze bij haar buren aan om ze te leren kennen. Ze bezoekt ongeveer 100 adressen. "Mijn straat" werd een fel gesmaakte reeks in het één-programma "Iedereen beroemd".

Is de buurt van Lidewij dankzij het programma een hechte gemeenschap geworden? Wat was de impact van de aanslagen op 22 maart  2016? En is Lidewij nu gelukkiger dan voor de ontmoetingen?

Tijd om naar haar verhaal te komen luisteren. Lidewij gidst ons met woord en beeld door haar straat en vertelt ons meer over haar werk bij de VRT.

De heemkundige kring Dadingisila vzw biedt u de uitzonderlijke kans om haar in levende lijve te ontmoeten en haar avontuur te herbeleven.

Ereleden krijgen gratis toegang, leden betalen 3 euro en niet-leden 6 euro.

Tentoonstelling op 1, 2 en 3 november 2019

5 jaar na de meisjesschool, komt nu ook de jongensschool aan bod in een tentoonstelling en lijvige "Sprokkels". Naast de traditionele klasfoto's  waarvan de oudste met meester Jan D'Halleweyn uit 1891 dateert, zijn ook beelden van de oude en recentere jongensschool te zien alsook plannen, rapporten, tekeningen, en nog veel meer om te bewonderen. Dank aan wie materiaal ter beschikking heeft gesteld. Kom zeker een kijkje nemen en herinneringen ophalen aan vroegere tijden en aan jullie jeugdjaren.

Gemeentelijk domein 't Torreke - Plaats - Dadizele

Vrijdag van 14 tot 17 uur.

Zaterdag van 14 tot 18 uur

Zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

Inkom:  ereleden:  gratis, leden: 2 euro, niet-leden: 4 euro